Блог

5 правила, за да прекарвате наистина качествено време с децата си, когато сте затрупани с работа

5 правила, за да прекарвате наистина качествено време с децата си, когато сте затрупани с работа

Всички знаем колко е важно за децата да прекарват пълноценно време с  родителите си. Формирането на здрава самооценка у детето, зависи на първо място от връзката му с родителите.

Когато нямаме физическото време за контакт с децата, нерядко ни обзема чувство на вина. Работим повече, за да дадем най-доброто на децата, а те стават всъщност по-нещастни от нашите отсъствия.

Предлагам ви 5 гарантирано работещи подхода за елиминиране на това разминаване и за сигурно пазене на връзката родител-дете.

*ако след прочитането на текста останат въпроси, не се колебайте да направите консултация с мен.

1. Предварително се уговаряйте с детето какво ще правите, когато имате време за него.

Уговорки се правят само с хората, на които държите. Записвате си в календара срещите, които са наистина важни за вас. Подходете по същия начин и с децата си и ще им покажете, че държите на тях и са наистина важни! “В следващите две седмици почти няма да се виждаме, защото завършвам проект и съм в командировка. Искам да си запазим време само за нас по-следващата събота в 10.30ч. Може да отидем на разходка и после на обяд. Как ти звучи?“

В такова откровено предложение за детето става ясно, че родителят има нужда да прекарва време с него т.е. елиминира се опасността то да се почувства ненужно и изоставено.

2. Заедно вършете ваши работни задачи

Във всеки удобен случай, вършете работните задачи заедно с детето, разбира се съобразено с възрастта и възможностите му. Помолете по-малкото дете да разчисти някое шкафче докато вие работите онлайн. На тийнейджърите можете да зададете задача, да направят някое проучване вместо вас.

Домашните ви задължения също могат да се споделят с децата – пазар, зареждане и миене на колата, чистене, поправки. Колкото по-навътре са във вашия живот, толкова по-разбиращи и търпеливи ще са децата, когато трябва да отсъствате от дома заради работни ангажименти.

3. Когато сте заедно, изключете дразнителите.

Някой ви звъни по телефона – оставете го за по късно.

Изключете телевизора, радиото. Оставете разговорите с другите членове на семейството за по-късно.

Точно както по време на важни работни преговори.

4. С всяко дете отделно време!

Ако имате повече деца, старайте се всичко споменато дотук да бъде в индивидуално време за всяко дете. Когато децата са постоянно заедно се създава нездрава конкуренция за родителското внимание и ревност, от които никой няма нужда. Ясно заявете, че разделяте свободното си време по равно за всяко едно дете .

5. Водете пълноценен разговор.

Забравете за „Как беше в училище?“

Разкажете за вашата работа, за вашите трудности и предизвикателства. Поискайте съвет от детето как би постъпило то, ако беше на ваше място. Така то ще бъде много по-склонно да говори за своите истински житейски проблеми. Те обикновено не са в оценките и учителите, а в отношенията със съученици и приятели, в самооценката, чувствата и нуждите му.

Вместо край, искам да подчертая: за децата не е важно колко време в часове прекарват с родителите си, а как общуват и как се чувстват в тяхната компания.

Сходни статии