За мен

Аз съм Анна Влаева – специалист и консултант по ранно детско развитие, магистър-логопед по програма „Комуникативни нарушения на развитието“, сертифициран обучител по световно известните програми на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители“ и „Трениране на успешни младежи“.  Автор съм на множество статии, семинари и курсове свързани с възпитанието, поведението и развитието на децата.

В терапевтичната си практика работя с деца и родители в сферата на ранното детско развитие, правилното общуване, възпитание на децата.

В професионален план намирам истински смисъл в гладкото общуване между деца и възрастни, израстването на отговорни, стабилни и здрави психически деца, които в бъдеще да изградят едно по-добро общество.

В личен план съм съпруга и майка на три деца.

За мен

Интервю с Анна Влаева

Здравейте, можете ли да разкажете повече за Вас и Вашия професионален път?

Здравейте, казвам се Анна Влаева и съм специалист по ранно детско развитие. Завършила съм Софийския университет, специалност Логопедия и магистратура  “Логопедия. Комуникативни нарушения на развитието“. Имам близо петнадесет годишна практика като логопед с деца с най-различни нарушения – на говора и артикулацията, на общуването, на писането и четенето.

В един момент се оказа, че всекидневно давам съвети на родителите на моите малки клиенти, как да общуват и играят с децата си, за да се случат логопедичните резултати бързо и ефективно. Като майка на три деца ми е ясно какво предизвикателство и вътрешно терзание за родителите може да бъде отглеждането и възпитанието на дете. Наблюдавах как с точните знания родителите добиваха увереност и се справяха отлично, а резултатите им бяха много по-добри от очакваните. Постепенно логопедичната ми работа стана абсолютно свързана и с консултации относно възпитание и общуване.

За да давам максимума на клиентите си, в годините преминах и продължавам да участвам, в множество семинари, конференции, обучения на теми свързани с общуването между родители и деца. Така станах и  инструктор към програмата на д-р Томас Гордън “Трениране на Успешни Родители“. Това е световно известна и утвърдена програма, след която родителите и децата намират общ език и качествено подобряват отношенията си.

Какво всъщност означава Специалист по Ранно Детско Развитие?

Този термин се наложи като добре разпознаваем в обществото ни за човек, който е наясно с етапите на ранното детско развитие, с психическото, физическото, поведенческото и емоционалното развитие на детето от 0 до 7 години. Както и с подходящите методи за тяхното повлияване и усъвършенстване. Тук моя база са знанията по анатомия, неврология, психология на развитието, педагогика, теория на възпитанието, диагностика и т.н. Клиентите ми винаги казват, че са благодарни за подхода ми в работата и че всичко си е „дошло на мястото в главите им“. Моят стремеж е към яснота и простота, затова съм много благодарна на тези отзиви. Всъщност синтезирам на разбираем за родителите език само най-същественото по даден проблем, предлагам лесни за прилагане техники, показвам ги на практика, адаптирам методите към ритъма на семейството и характеровите особености. Така промените стават лесни и ефективни за семейството.

Как стигнахте до идеята да създавате играчки и игри за деца? Те са част от Вашите обучения ли?

Не са част от обученията, но в последствие се оказа, че се вписват добре за обяснения и допълване на някои практики.

За мен

Движещата сила за създаването им беше нуждата на моите клиенти и на мен като майка. Винаги съм измисляла игрите с малките ми клиенти, така че да свършат работа конкретно за настоящата дейност, която отработваме. За да си играя с моите деца по наистина полезен начин също в годините преправях и прешивах купени играчки, за да се получат ТОЧНИТЕ играчки. Комплектите „Интересните игри“ са именно това – прости, бързи за изваждане и прибиране, многофункционални и предразполагащи и към споделена, към самостоятелна игра.

Играчките за бебета създадох, защото на пазара няма играчки, които да развиват едновременно и общуването и сензориката и движенията на бебето от първия му ден. Това е базата, върху която впоследствие се развиват всички когнитивни процеси, езиковите умения, общуването, личностните качества. Малко хора знаят как да играят с новородено, което беше едно от желанията ми – да има адекватен продукт на тази тема за всеки, който го пожелае.

Прототип на играчките уших за третото ни дете – малката ни дъщеря, още когато беше на един месец. Видях колко голям ефект имаха заниманията върху нейното развитие, буквално за дни. Тогава разбрах, че трябва да действам. Играчките са така направени, че да развиват много компоненти на детското развитие. Една и съща играчка се ползва по различен начин с бебе на един месец, на шест и на 12 месеца като се провокират различни процеси – мислене, концентрация, внимание, логическо мислене, фина моторика, говорене. В комплектите има подробни инструкции, как, какво и защо да правим с тях, какво да кажем на бебето, как да действаме с играчката. Така се получиха и още ползи – спестява се времето и мястото на родителите, защото не им се налага да издирват полезни играчки и да се зариват с различни вещи всеки месец. Комплектите се оказаха и прекрасно готово решение за подарък за новородено.

Разкажете малко повече за обученията, които провеждате. Нужно ли е родителите да посетят всичките?

Живеем във време на информационно изобилие, всеки може да научи всичко, но излиза друг проблем – не всеки родител има желанието и времето да изчете десетки томове литература.

За мен

В обученията съм се постарала да синтезирам есенцията по всяка тема, така че за кратко време родителят да добие представа и да получи конкретни техники за взаимодействие с детето. Така общуването помежду им ще върви много по – гладко и ще бъде поставено на съвсем различна плоскост – разбиране, взаимно зачитане на нуждите, решаване на казусите с разговори. Обученията са на разнообразни теми, така че който иска да посети всички, ще получи най-широк спектър от познанията за безпроблемно общуване с деца, емоционална интелигентност, развиване на детските способности.

Бихте ли разказали интересен случай от практиката си?

Разбира се. Това е случаят, с който дойде осъзнаването ми, че моята работа освен с децата трябва да бъде и с родителите им. На консултация дойде семейство с двегодишно дете, като последна спирка преди освидетелстване. Бяха им казали, че детето е с проблем – или умствено изоставане или аутизъм или слухово нарушение. Момчето, на две години тогава, само и единствено плачеше в истерия, не искаше нищо да пипа и да вижда. Родителите бяха и изнервени и уплашени. Успях да ги убедя да идват в кабинета ми всеки ден по 2-3 минути, защото видях между хлипанията един жив поглед върху игрите, пръснати на пода. След няколко ревливи срещи, той накрая се предаде и спря да плаче. Започна да играе с интерес. Видя се ,че детето не е с нарушение, имаше  единствено забавено проговаряне и много натрупан стрес. Семейството живееше в друга държава. Новата детска градина, новия език, смяна на роднини у дома, разногласия в семейството бяха казали своето. Работехме дистанционно, само чрез родителите. Виждахме се на 3-4 месеца – веднъж. И се получи. Детето проговори, оказа се, че е много надарен музикално и има особено точно математическо мислене. За мен това беше като забиване на червено знаменце в главата ми, че чрез действията и желанието на родителите  децата могат да постигнат максимума и отгоре.

Вие правите и лични консултации с родители и деца. Как протича една консултация с вас?

Рядко допускам консултация и с деца и с родители. Обичам да го обяснявам с хумор: „всичко, което детето чуе ще бъде използвано срещу Вас“. Когато родителят е сам може най-точно да назове притесненията си. На първата ни среща родителите описват „цялата картина“ относно въпроса, който ги води при мен.  Аз от своя страна задавам въпроси свързани с характера и проявите на детето. Спирам се и на ежедневието на цялото семейство тъй като то е „почвата“ върху която „расте“ детското поведение.

Обичам да запознавам клиентите си с принципните положения в общуването между деца и възрастни. Давам конкретни задачи за изпълнение с точни и ясни насоки как да се изпълнят. На следваща среща очаквам да се разкаже как са протекли промените, как са били свършени задачите и какви реакции е имало от детето. След това залагаме нови задачи и така- до постигане на желания от родителите резултат.

Каква е тайната съставка на разбирателството между деца и възрастни според Вас?

Съпреживяване, постоянство, по-малко говорене и повече вслушване..

Повече за дейността на Анна Влаева можете да прочетете тук.